Sunday, January 30, 2011

Soalan 4 - Ketuhar Gelombang Mikro


PEREKAAN
4 Hasilkan sebuah model reka bentuk ketuhar mikrogelombang (microwave oven) yang
mempunyai dwifungsi, iaitu untuk kegunaan harian dan hiasan.

Hasil rekaan hendaklah berukuran tidak melebihi 30 cm panjang, 30 cm lebar, dan 30 cm
tinggi. Calon hendaklah menggunakan bahan yang sesuai untuk membentuk model. Hasil rekaan
hendaklah dibina dengan kukuh dan kemas.

Portfolio perekaan hendaklah mengandungi
• permasalahan reka bentuk (design brief)
• kajian maklumat
• kajian ergonomik
• lakaran dan lukisan konsep
• lukisan bentangan berskala
• lukisan terperinci berskala
• lukisan pemasangan
• lukisan lepaan (rendering)
• senarai bahan dan komponen model
• rujukan dan sumber maklumat
Nota: Semua proses yang dijalankan untuk menghasilkan karya perlu didokumentasikan
mengikut urutan.
Hasil rekaan hendaklah diberi penekanan dari aspek
• ketepatan fungsi dan nilai estetik
• penggunaan bahan dan teknik untuk model
• menepati konsep ergonomik dan ruang
• keaslian dan inovasi
• kemasan

Permasalahan tema - merekabentuk (design) microwave yang menarik dan tidak terikat kepada bentuk tipikal microwave iaitu EMPAT SEGI. Di sini cikgu berikan contoh-contoh rekabentuk microwave yang menarik dan berfungsi sebagai hiasan selain daripada fungsi asasnya.






walaupun berbentuk empat segi, tetapi memasukkan unsur Pop Art . microwave berfungsi sebagai canvas?
Hello Kitty Microwave - photo

tv atau microwave?
microwave menyerupai sebuah pasu berfungsi memanaskan minuman anda!







GAMBAR-GAMBAR/LAKARAN MICROWAVE OVEN


Pink microwave oven




Definisi Arca Relif

sumber:

http://www.cantorfoundation.org/Education/guidea3.html

Sculpting in Relief


OBJECTIVE

By discussing the different styles of relief sculpture, and by being introduced to the appropriate techniques, students will be able to create their own sculptures in relief.

VOCABULARYrelief sculpture (alto, mezzo and bas), free-standing sculpture, composition, subtractive, additive

MATERIALS
  1. Pictorial examples of reliefs
  2. Clay
  3. Sculpting tools
  4. Rolling pin
  5. Water and/or spray bottle
  6. Working boards/working surface (masonite, cardboard etc., newspaper)

BACKGROUND
The technique of sculpting in relief has been widely used since ancient times throughout many different cultures. Reliefs are often integrated with architechtural structures such as churches and cathedrals. They are also used for simple, everyday objects such as coins.

A relief is characterized according to the depth of the projection from the flat surface.
The three categories are:
Alto rilievo (Italian for 'high relief') Sculpture is carved deeply enough as to suggest that the components of the design are almost completely detached from their background support.
Mezzo rilievo (Italian for 'middle relief') Sculptural objects are projected in the "half-round", which means that half of their volume projects from the surface.
Basso rilievo (Italian for 'low relief', also known as bas-relief) Sculptural figures or objects project less than half of their "true depth" from the background plane.

Rodin's Gates of Hell is a monumental example of high relief sculpture. Hundreds of mingling and intertwining figures project from a flat background. Many of the figures are carved so deeply into the background that they appear to be almost detached from it.

PROCEDURE
Using examples, introduce students to relief sculptures and discuss their characteristics. Select one of the following methods, then have students roll out a slab of clay (can be square, rectangular, round, or oval).

Attaching relief to a clay slab:
This is a good project for beginners.

  1. Students should choose a subject to depict and think of it in terms of individual shapes. Have students make a sketch of the composition, mapping out the shapes of the object.
  2. Students can make each shape in clay, either by rolling balls or modeling the forms with their hands.
  3. Place the shapes on the clay slab in the desired composition.
  4. After all the shapes are in place, gently join the shapes with the clay slab by pressing and smoothing the edges of the form. Work the shapes by hand and begin giving them definition.
  5. Smooth the edges of the shapes using clay tools making certain that it is sufficiently attached to its base.
  6. Using clay tools, students can now add texture and details so that the relief stands out from the background.

Modeling a relief in clay:
This method requires more planning and hand dexterity. It is a good way to explore different levels of relief in one composition.

  1. Using a sculpting tool or a pencil, students can lightly draw the main shapes of their desired subject onto their slab. Remind them not to dig too deep into the clay or it may separate into pieces.
  2. Now using their fingers, thumbs, and tools, students should push back the clay surrounding the subject so that it is in low relief.
  3. Students can now use tools and any other interesting items to create texture and add details.

If the students want to make their reliefs into wall plaques, using a pencil or clay tool, poke a hole ½ " from the top of the slab. Don't make the hole too small as the clay will shrink as it dries. After they are finished they can be fired or air-dried (will not be waterproof if not fired).

** Make sure students keep the clay moist, applying water to cracks with their fingers or using a spray bottle. If students do not finish in one class session be sure to have them cover their sculptures in plastic so that they do not dry out.

EXTENSION

  • Have a "relief hunt" in which students report on relief sculptures they find in everyday life.
  • Experiment with reliefs using other media such as papier-maché reliefs.

Tuesday, January 25, 2011

Mastura Abdul Rahman : hard edges gaya Malaysia

Pada kali ini, cikgu nak berkongsi dengan pelajar semua mengenai karya seni yang menyentuh jati diri sebagai seorang yang dilahirkan di Malaysia. Sebelum ini, cikgu memberi contoh karya-karya yang menggunakan teknik hard-edges dari pada pelukis-pelukis Barat, justeru tiba masa untuk kita berbicara lebih daripada sekadar menghasilkan sapuan berus di atas kanvas!

Seni adalah salah satu manifestasi dan pancaran rasa keindahan,
pemikiran, kesenangan dan perasaan yang lahir dari seniman. Ini
merupakan hasil ide para seniman yang berlandaskan imaginasi,
pengetahuan, pendidikan, inspirasi, dan tenaga seniman.

Baca berkali-kali definisi seni di atas. Jumpa perkataan-perkataan :
  • indah
  • kesenangan (santai)
  • pemikiran
  • pendidikan (ilmu)
  • inspirasi ???
Seni + Pemikiran = Keindahan
Untuk menghasilkan karya seni, anda mestilah menggali ilmu, mengorek pengetahuan, mengejar kajian demi kajian. Terus terang cikgu agak kecewa bila ada pelajar yang terus bertanyakan jawapan sebelum mereka mencari dan membuat kajian. Contoh, apa maksud harmoni?

Projek Penghasilan Karya atau Kerja Kursus Seni Visual STPM menuntut pelajar membuat banyak kajian dan eksperimentasi. Jadi jangan harap anda boleh hasilkan karya seni dalam masa yang singkat!

Semua yang cikgu 'leterkan' di atas anda boleh saksikan pada hasil karya seorang pelukis wanita Malaysia, Mastura Abdul Rahman. Semasa cikgu belajar di ITM Shah Alam pada tahun 1988-1992, cikgu memang kagum dengan karya-karya beliau. Kerapkali juga dijadikan bahan untuk seminar Apresiasi Seni.

Hampir 20 tahun meninggalkan ITM, belum lagi terjumpa karya seni seperti karya-karya Mastura Abdul Rahman. Teknik Hard Edges yang diaplikasi ke atas motif-motif yang rumit memenuhi karya sebesar papan hitam! Bukan itu saja, lukisan yang rumit ini menterjemahkan pula Falsafah Senibina serta Tekstil Melayu dan Islam (yang cikgu maksudkan dengan pemikiran).

Setelah para pelajar lihat karya-karya beliau di bawah ini, cikgu nak tanya "ADA BERANI?"


Mastura Abdul Rahman

Lecturer, Faculty of Creative Multimedia, Multimedia University
Cyberjaya, Selangor, Malaysia



"Interior No. 29", 1987
Koleksi Balai Senilukis Negara


"House of Flower, House of Harmony " (1999)
Koleksi Balai Senilukis Negara



'Secawan Kopi dan Badut / A Cup of Coffee and Clown'
campuran atas kanvas
91.5 x 91.5 cm, 1999




Gambar ni, cikgu nak jelaskan saiz sebenar karya-karya beliau.


Thursday, January 20, 2011

Contoh Karya Kasih Ibu



Mother's Pride Mini Poster
















Penghasilan Folio Soalan 2 - Kasih Ibu

Minggu 1 : Kajian Sumber Maklumat
a. dapatkan penulisan dalam bentuk artikel, berita atau cerpen, keratan teks novel, muka depan novel dsbnya yang dapat mengukuhkan bukti kasih ibu pada anaknya.
Sebut tentang novel, saya teringat 'Ranjau Sepanjang Jalan' yang telah difilemkan lakonan Seniwati Sarimah.
b. sekeping gambar dapat menjelaskan seribu perkataan. Dapatkan gambar- gambar yang menjelaskan kasih ibu.
c. Ibu mungkin ibu anda, atau ibu kucing, singa dan sebagainya . Luaskan skop 'ibu'.

Cikgu tertarik dengan gambar-gambar dari blog ini


Tekap dan lukis semula gambar-gambar tersebut. Gambar-gambar tu nampak istimewa kerana jurufotonya telah memikirkan soal komposisi dan pencahayaan. Jika anda lukis gambar keluarga sendiri, mungkin tak dapat komposisi yang menarik seperti gambar-gambar dari blog tersebut.

Minggu 2: Kajian Sumber Ilham

a. lukis semula 'subject matter' anda daripada gambar-gambar yang anda pilih.
lukisan boleh saja manusia atau dari spesies haiwan seperti gambar burung memberi makan anaknya dari sarang.
b. jangan lupa, sedikit penerangan mengenai gambar yang dilukis boleh memberi markah kepada anda.

Tips dari cikgu: tidak ramai yang boleh melukis figura dengan baik. Nasihat cikgu, fotostat gambar yang ingin dilukis, kemudian tekap saja gambar tersebut. Caranya, hitamkan bahagian belakang gambar dengan pensil 4B dan tekap. Cara ini juga menjimatkan masa melukis.

Tuesday, January 18, 2011

KEN BECKLES-PAINTINGS.mov


Kalau kamu suka lagu dari video ni, 'gimme five'!

Penghasilan Folio Soalan 1 - Keharmonian

Pada kali ini, cikgu akan cuba beri panduan kepada para pelajar langkah-langkah penghasilan folio . Folio merupakan satu bentuk dokumentasi kajian, jadi jangan buat jangkaan ianya boleh siap dalam masa 3 hari, atau 3 minggu! Jika pelajar-pelajar buat tugasan yang cikgu akan beri minggu demi minggu, pelajar akan dapat siapkan folio dalam masa 3 bulan!

Sebelum mula buat folio, pastikan anda dah tetapkan 'subject matter' . Untuk soalan 1, perlukan dua subject matter iaitu berasaskan rupa huruf dan rupa geometri. Tentunya ada rasa pelik jika karya seni anda tidak ada isu yang hendak ditonjolkan (?). Beberapa isu yang boleh diutarakan dan contoh gabungan adalah seperti berikut:

i. novel INTERLOK gabung dengan simbol manusia (macam simbol grafik untuk sukan)
ii. permainan tradisional cth. perkataan WAU gabung dengan rupa dan motif wau (rupa geometri)
iii. nama-nama motif Kraf Tradisi seperti batik cth. PUCUK REBUNG digabung dengan rupa motif Pucuk Rebung itu sendiri.
iv. unsur alam seperti ombak, bunga boleh digeometrikan seperti anda cipta logo dalam bidang grafik. Mungkin anda minat dengan spesies orkid yang namanya unik, bolehlah digabungkan dengan motif bunga yang anda dah geometrik-kan.
v. kajian seni Islam di alam Melayu




Nota: Rupa Geometri dalam konteks Seni Visual bermaksud : Rupa yang mempunyai sudut seperti bulatan, oktagon, segi tiga dan lain-lain. Ia dilukis secara sengaja bermaksud diukur dan ditetapkan saiznya, menggunakan pembaris atau jangka lukis.

Tugasan Minggu 1 :

a. Pernah buat folio sejarah Tingkatan 3? Langkah pertama, dapatkan Sumber Maklumat, betul tak? Sumber Maklumat boleh saja terdiri daripada keratan akhbar, artikel dari internet, temubual dengan individu, gambar-gambar yang dirakam sendiri atau dari internet dan sebagainya.
Contohnya, anda ingin utarakan isu budaya Kraf Tradisi Batik , jadi memilih motif Pucuk Rebung. Untuk Kajian Sumber Ilham, dapatkan
i. definisi Batik dan sejarah ringkas.
ii. Gambar beberapa motif-motif Batik berupa geometri termasuk Pucuk Rebung.
iii Artikel mengenai kejayaan Kraf Batik Malaysia yang menyertai 'fashion show' atau pertandingan-pertandingan e.g Piala Seri Endon dsbnya.
Cth artikel dari internet berkaitan pucuk rebung http://fcendvsyudesign.blogspot.com/2009/08/pucuk-rebung-motif.html
iv. Taip dan print perkataan PUCUK REBUNG dalam beberapa jenis font yang anda suka.
Sebaiknya guna 'Word Art' untuk outline sahaja dalam saiz muat A4.

Tugasan Minggu 2

Saturday, January 15, 2011

Perbincangan Soalan 2 - Kasih Ibu

2 Hasilkan sebuah karya seni visual yang bertemakan “Kasih Ibu”. Hasil karya anda hendaklah
menggunakan bahan yang sesuai dengan tema. Persembahan karya hendaklah dalam bentuk relif
atau tiga dimensi (3D).
Hasil karya relif hendaklah berukuran tidak melebihi 40 cm × 60 cm. Hasil karya tiga dimensi
(3D) pula hendaklah berukuran tidak melebihi 40 cm tinggi, 25 cm panjang, dan 25 cm lebar.
Portfolio karya seni hendaklah mengandungi
• kajian dan penyelidikan berdasarkan tema
• lakaran perkembangan idea
• lakaran akhir
• kajian media dan teknik
• pengolahan aspek-aspek komposisi dalam gubahan karya
• rujukan dan sumber maklumat

Nota: Semua proses yang dijalankan untuk menghasilkan karya perlu didokumentasikan
mengikut urutan.
Hasil karya hendaklah diberi penekanan dari aspek
• ketepatan tema dan makna
• penerokaan media dan teknik
• pengolahan aspek komposisi
• pertimbangan estetik
• keaslian
• kemasan
Nota: Karya hendaklah dihasilkan secara manual.


Kehendak Soalan 2 ni senang nak faham kan... Ikut saja step folio http://cikgusenismkbk.blogspot.com/

Beberapa tips dari cikgu :

1. Soalan minta anda hasilkan karya dalam bentuk relief atau arca (3D). Relief maksudnya timbulan. Kalau nak cari bahan di internet, kata kunci 'relief painting' atau 'relief sculpture'.
Beberapa contoh:
contoh 'bas relief' atau relief rendah

Arca 'high relief' atau relif tinggi

Catan Relief sebegini tidak sesuai rasanya untuk jawab soalan 2, kena kaji pensejarahan karya relief .

2. Gaya Penampilan juga perlu dipertimbangkan
a. realistik
b. semi-realistik
c. abstrak

3. Pengaruh aliran karya dan artis yang mempengaruhi karya kamu.

4. Kemasan kerja. Kena frame nanti, so simpan duit. Jangan asyik beli top up ja...

Friday, January 14, 2011

Folio Catan Mohd. Noh b. Lazim

klik pada tajuk berwarna biru di bawahKerja Kursus Sv Stpm @ Noh 2010

Contoh Penghasilan Artifak dan Folio

Gambar-gambar ini diambil semasa Program 'Begholek Godang' Seni Rupa Malaysia tahun lepas.Untuk SPM, tiga buah sekolah diketuai guru seni dijemput untuk mengadakan pameran hasil kerja pelajar mereka iaitu SMK Taman Indah (Hjh Azizah ), SMK Juasseh (Hjh Habibah) dan SMK Bkt. Saujana Port Dickson (Pn. Noraini).

Thursday, January 13, 2011

Perbincangan Soalan 1 - Keharmonian

1 Hasilkan sebuah karya seni visual yang bertemakan “Keharmonian”.

Definisi Harmoni
1. Susunan atau ulangan unsur-unsur seni mengikut cara yang tertentu akan menimbulkan harmoni.
2. Harmoni tidak akan muncul jika terdapat ciri-ciri yang bercanggah.

Hasil karya hendaklah menggunakan teknik hard edges

Teknik Hard Edge – mempunyai rupa bentuk yang jelas dan perbatasan yang tepat, menggunakan ‘masking tape’ untuk memisahkan warna


dengan menggabungkan rupa huruf

Catan di atas mengulang-ulang rupa huruf dan menggunakan warna sewarna lalu menimbulkan kesan harmoni di dalam karya.


dan rupa geometri.



Persembahan karya hendaklah dalam bentuk dua dimensi (2D) atau tiga dimensi (3D).
Bagi yang memilih bentuk tiga dimensi (3D), teknik luakan boleh digunakan.






Hasil karya dua dimensi (2D) hendaklah berukuran tidak melebihi 40 cm × 60 cm. Hasil karya
tiga dimensi (3D) pula hendaklah berukuran tidak melebihi 40 cm tinggi, 25 cm panjang, dan
25 cm lebar.


Portfolio karya seni hendaklah mengandungi

• kajian dan penyelidikan berdasarkan tema

Langkah 1:

dapatkan artikel-artikel dari suratkhabar yang menyokong pandangan anda mengenai sesuatu isu . Cth. sekarang ni ada banyak artikel mengenai isu novel INTERLOK . Gunting dan simpan. Di internet juga ada isu ini seperti http://kadirjasin.blogspot.com/. Print dan simpan. Artikel-artikel ini perlu dimasukkan ke dalam folio sebagai Sumber Maklumat.

Selalunya, aliran catan hard-edge ini tidak mempunyai maksud tersirat tertentu. Pelukis catan ini hanya menggunakan imej-imej geometri dan huruf dan 'bermain' dengan unsur seni dan prinsip rekaan . Cthnya, harmoni warna, kontra saiz, imbangan rupa, irama dan pergerakan dll, seperti contoh karya di atas.. Catan jenis ini mula terhasil reaksi daripada catan aliran abstract expressionist yang terhasil secara spontan seperti percikan warna dsbnya.

Jika anda hanya mahu menggunakan huruf-huruf tertentu dalam karya, juga dibolehkan. Jadi, langkah pertama anda sepatutnya mendapatkan jenis-jenis typografi yang terdapat di dalam komputer. Taip dan print sahaja.

Boleh juga guna cara ini: gunting iklan-iklan dari majalah atau suratkhabar, juga dapatkan dari internet' flyers' atau 'advertising ' . Lepas tu, ikut cara ini

1. sediakan satu 'view finder' atau tetingkap (seperti yang diguna untuk lukisan)
2. dapatkan gambar2 iklan, 'flyers' , 'packaging' dari majalah atau internet.
3. guna tetingkap untuk dapatkan komposisi yang menarik dari keratan iklan tersebut.
4. lukis atau tekap komposisi tersebut ke atas kertas lukisan sebagai kajian perkembangan idea.
Tapi kena la buat banyak-banyak, paling kurang 30 lakaran .

• lakaran perkembangan idea
• lakaran akhir
• kajian media dan teknik
• pengolahan aspek-aspek komposisi dalam gubahan karya
• rujukan dan sumber maklumat

Nota: Semua proses yang dijalankan untuk menghasilkan karya perlu didokumentasikan
mengikut urutan.

Hasil karya hendaklah diberi penekanan dari aspek
• ketepatan tema dan makna
• penerokaan media dan teknik
• pengolahan aspek komposisi
• keaslian
• kemasan


Rujukan:

2. http://www.minusspace.com/2009/06/frederick-hammersley-1919-2009-in-memoriam/

hammersley-inmemoriam

U.S., late 1950s - The term Hard-edge painting was coined in 1959 by art historian Jules Langsner to characterize the nonfigurative work of four artists from California in an exhibition called Four Abstract Classicists. The term then gained broader currency after British critic Lawrence Alloway used it to describe contemporary American geometric abstract painting featuring an “economy of form,” “fullness of color,” “neatness of surface,” and the non-relational, allover arrangement of forms on the canvas. This style of geometric abstraction refers back to the work of Josef Albers and Piet Mondrian. Artists associated with Hard-edge painting include Al Held, Ellsworth Kelly, Alexander Liberman, Brice Marden, Kenneth Noland, Ad Reinhardt, and Jack Youngerman.


Procedure:


Teknik Hard Edge – mempunyai rupa bentuk yang jelas dan perbatasan yang tepat, menggunakan ‘masking tape’ untuk memisahkan warna


Saturday, January 8, 2011

Soalan Kerja Kursus Seni Visual 2011 dah dapat!!!

Jom tengok soalan http://www.senivisual.com/2011/01/peperiksaan-stpm-seni-visual-9703.html

Guru-guru boleh download soalan dan arahan di http://www.mpm.edu.my/main.php?Content=sections&SubSectionID=88&SectionID=12. Tarikh penghantaran kerja kursus tahun ini adalah pada 26 September 2011. Awal la pulak.

Soalan tahun ni agak senang untuk diterjemahkan temanya; tak macam soalan tahun lepas. Tapi, tajuk senang, nak menjadikan karya yang hebat yang susah... sebelum pilih soalan, kena la buat beberapa pertimbangan.

1. Pilih soalan yang guru anda mahir dengan bidangnya. Lagipun, guru yang nak membimbing. Bincang dengan guru sekolah dulu.

2. Setiap bidang seni ada disiplin tersendiri. Disiplin pengkaryaan dan perekaan tidak sama. Contohnya, dari segi lukisan lakaran dan kajian;
a. jika untuk soalan 4 (rekabentuk industri) biasanya pereka guna medium marker yang khusus untuk bidang seni. Lukisannya mementingkan perspektif dan kadar banding
yang tepat.cams


e

c
Kalau berminat nak jawab soalan nombor 4, belajar jenis-jenis sketches di http://www.idsketching.com/toolbox/toolbox-levels-of-sketching/

b. untuk soalan 3, pembungkusan; sketching-nya lebih kurang cam soalan 4 jugak.

c. Lakaran /sketching untuk soalan pengkaryaan yang paling mudah. Ikut suka mu nak guno teknik hok lagu mano.. (kecek Kelate pulok doh pasa ado mek kelate pindah sekolah masuk kelas seni). Selalu kita belajar buat lukisan dalam kelas, guna teknik titik-titik, gesture drawing, cross-hatching, lorekan, gosokan... macam-macam ada.

3. Ramai dalam kalangan pelajar ambil subjek seni walaupun tak ada bakat melukis. Pada pandangan cikgu, pelajar yang kurang mahir melukis, sebaiknya menjawab soalan pengkaryaan, terutama soalan 1.

Ada kelapangan nanti, cikgu akan bincang soalan 1 dan contoh folio pelajar cikgu tahun lepas akan cikgu uploadkan.




BERKAITAN

Terima Kasih