Rabu, 23 Februari 2011

Catan hard-edges : Subject Matter alam semulajadi

Nampaknya, soalan nombor 1 dgn tema Keharmonian ni, masih ramai lagi yang tak faham bagaimana nak cari subject matter yang sesuai. Selalunya, bila sebut Keharmonian, dalam fikiran kita berkait dengan masyarakat harmoni dan perpaduan, jadi tak dapat fikir apakah subject matter yang sesuai.

Sepatutnya, anda kena kaitkan tajuk Keharmonian ini, dengan Prinsip Rekaan Harmoni dalam Seni Visual. Bagaimana nak timbulkan harmoni dalam karya, iaitu dengan menggunakan konsep pengulangan unsur-unsur seni. Sebagai contoh, rupa motif yang diulang akan menimbulkan kesan harmoni. gubahan warna menggunakan warna yang sama kumpulan, diulang-ulang guna dalam catan; juga boleh timbulkan harmoni.

Subject Matter (objek kajian) boleh jadi apa saja. Daripada bunga, spesis kumbang, figura manusia (lagi nak elak lukis ni), sehinggalah ke bangunan, jenis-jenis permainan tradisi seperti congkak, wau, atau alat muzik tradisi seperti rebana, gambus dan sebagainya; boleh menjadi bahan kajian anda.

Bahan kajian atau sering disebut subject matter ini, perlu dilukis sebagai satu bentuk dokumentasi kajian. Lukis keseluruhan objek untuk kaji bentuknya, dan kaji jalinannya, kaji motif-motifnya, kaji pencahayaannya, dan bnyk lagi bntk kajian dalam Seni Visual.


Dalam karya di atas, pelukis menjadikan bunga ros sebagai subject matter-nya. Beliau guna teknik hard-edges untuk hasilkan karya BUKAN mewarnakannya secara realistik guna cat air seperti yang biasa kita lihat.

Cumanya dalam perbincangan sebelum ini, cikgu suka jika kamu kaji Seni Tradisi seperti permainan tradisi kita, atau motif tradisi pada kraf dan tekstil kita supaya karya kita mempunyai jati diri dan berbeza dengan karya-karya pelukis Barat. Kalau subject matter bungapun, pilihlah yang dapat menonjolkan identiti ke-Malaysiaan.

Contoh, cuba cari spesis bunga orkid atau bunga hutan yang masih belum dikenali sebagai subject matter. Setem di negara kita adalah contoh terbaik kalau nak cari subject matter beridentitikan Malaysia. Tambahan lagi, dah sedia ada nama-nama tertera pada setem tu; tak payah lagi susah-susah nak fikir Rupa Huruf yang nak dimasukkan dalam karya.

Cikgupun baru terfikir pasal setem ni. Nak cari bahan kat google, Jom!

Dah jumpa so nak share kat sini.


subject matter hidupan laut yang unik di Malaysia.


Bunga heliconia menarik untuk dikaji! Namapun sedap .

Ada banyak lagi tema berkaitan Malaysia yang harmoni nak ditonjolkan dalam karya. Tengok sini http://ms.wikipedia.org/wiki/Setem_peringatan

1 ulasan:

electrony berkata...

salam,cikgu. boleh kongsikan tokoh hard edges malaysia tak?
sy tak jumpa pun.hm