Ahad, 20 Disember 2009

Mural 2009 (day 3, 4 and siap akhirnya.. )


Kenapa kena buat post baru? Sebabnya post mural hari 1 dan 2 tu, banyak sangat masalah nak buat. Maklumlah baru nak blajar.. tekan sana, tekan seni. Mahu 3 hari edit tuu.. Dah boring dah , tu sebab buka post baru untuk tajuk mural yang sama.....
Hari ketiga ni, rasa cam boleh siap ja... tinggal background ja sikit. Noh warnakan batang kayu, burung, dedaunan... cikgu buat background ja. Rupanya punya la letih buat background.. luas kawasan yang nak dicat. Sampai balik, baru siap 3 layer.
Pastu, kena panjat kerusi susun 3 lapis sebab tak sampai.. Nasib baik tak jatuh.... Tak pasal-pasal ada buah nangka busuk luruh kat situ... ahaks. Kita orang buat dari pukul 10 pagi sampai 2.30 petang berbekalkan air hundred plus ngan bun sambal Gardenia.. hu..hu...
Satu lagi, hari ni ada pengkritik seni. Kakak-kakak yang kerja kat sekolah tu duduk-duduk tengok lepas pukul dua masuk kerja. Kena la juga menjawab pasal burung tu tak lawa... yang sbonanya tak siap lagi! Mata , bulu belum buat lagi. Bak kata Noh, "lenteng kang".. cikgupun tak tau lenteng tu apa sebab cikgu bukan orang Nogori Sombilan!










17 Disember 2009 ( Khamis).

Kalau dapat siapkan hari ni bagus jugak tapi tak dapat siap jugak. Hari ni Noh warna batang kayu, burung, dedaunan... Cikgu warnakan latar saja tapi punya la penat sebab besar sangat kawasannya. Kena panjat kerusi lagi... nasib baik tak jadi nangka busuk.. ahak,ahak.

Hari Jumaat cuti Maal Hijrah, kita orangpun cuti gak sampai Ahad. Hari keempat buat mural ialah pada Isnin 21 Disember. Hari Selasa Noh nak pegi memetik buah kelapa sawit. Cuti lagi. Hari Isnin tu, cikgu pegi klinik jadi Noh buat sorang-sorang. Kesian dia. Kalau ramai anak murid cam Noh ni kan bagus. Cikgu-cikgu akan lebih bermotivasi.

Hari Rabu 23 Disember baru cikgu tolong Noh. Tu pun, setakat repair air, dedaunan (sebelah kanan mural) dan buat ikan dua tiga ekor... he,he. Noh jugak siapkan mural. Cikgu ni ibarat sumber inspirasi la konon-kononnya. Hari Khamis, keluar result PMR. Cikgu dah pakai kasut tinggi pegi sekolah, takda la nak buat mural lagi. Noh jugak sorang-sorang buat. Anak cikgu ambik result PMR. Alhamdulillah dapat 5A. Tak tau la dia nak pi sekolah mana lepas ni. Dah mohon sekolah vokasional pengurusan ladang atau lanskap. Tapi cikgu cakap, habis SPM (V) kena naik form six jugak; baru masuk u.

K lah... kat bawah ni ada gambar-gambar dari hari keempat hingga siapnya mural. Kat tengah tu memang sengaja dikosongkan. Stail... Tak nak buat tulisan, semak. Sekarang ni kan generasi visual, buat la kritikan seni sendiri ya.


Hari keempat ni, Noh touch-up background. Cikgu suka bila dia buat bayang pokok-pokok tu, ada unsur rupa positif dan negatif. Jadinya, yang tengah tu sengaja dikosongkan...


Yang ni gambar hari kelima. Kita orang guna tali untuk luruskan air. Noh siapkan burung, cikgu tambah ikan dan daun-daun sebelah kanan mural.



Kedudukan mural di kawasan Tapak Perhimpunan Sekolah. Alang-alang nak buat mural, biar la semua orang nampak. Camnapun, kat Bilik Seni, cikgu berangan nak buat lukisan gaya grafiti... baru cool..

Inilah mural yang 95% siap... Yang 100% siap ada alamat blog ni dan nama Noh...

5 ulasan:

jeeh@ berkata...

cantik giler! memang hidup! kalau aku beli banglow nanti harap hang dapat hadiahkan aku sebuah lukisan secantik mural tu.. kecik pun tak pa..

Noraida Radot berkata...

boleyyyy

AREzura berkata...

cantekkkkk....ni mmg betoi cikgu seni.cayalah

shareen natasha berkata...

slm c.noraida... nnti nk mintk cikgu jd rakan tunjuk ajar saya..., sy dr SK ajeee....

shareen natasha berkata...

slm c.noraida... nnti nk mintk cikgu jd rakan tunjuk ajar saya..., sy dr SK ajeee....