Isnin, 25 Oktober 2010

Kritikan Seni Visual

Berikut adalah salah satu bentuk kritikan seni visual selain daripada bentuk yang anda belajar untuk peperiksaan (contoh Strategi Kritikan Seni Visual oleh Edmund Feldman). Anda perlu membaca banyak rencana berbentuk kritikan karya seni untuk memantapkan bahasa seni anda. Di antara majalah yang memuatkan kritikan seni adalah Impiana, Anjung Seri dan Dewan Budaya serta suratkhabar Berita Harian .
Untuk pengetahuan pelajar, penulis (TSabri) merupakan mantan pensyarah cikgu di Jabatan Seni Halus ITM yang juga seorang pengarca, kurator dan merupakan tenaga pengajar di Universiti Multimedia (kini). Fadzil Idris pula merupakan salah seorang rakan seperjuangan semasa belajar di ITM dahulu.
Aku dan Al Malik Fahd, media campuran atas kanvas, 1998

Nota Rampai SERUM (8): Situasi Perbandingan dalam 'Aku dan Al-Malik Fahd'


by Tsabri Ibrahim on Friday, September 10, 2010 at 10:39pm


Saya tertarik dengan sebuah catan bertajuk 'Aku dan Al-Malik Fahd' (A&M) yang dipamerkan di Pameran Kepada Mu Kekasih (Yang Maha Esa) (KMK), anjuran Balai Seni Lukis Negara (BSLN) sempena menyambut kehadiran bulan Ramadhan 1431 baru-baru ini. Catan ini adalah hasil karya sahabat saya, Fadzil Idris (Fadzil). Catan bahan campuran termasuk tanah atas kanvas, berukuran 4 x 4 kaki, berbingkai ke'emas'an, dan dibuat pada tahun 1998 ini tampak 'segak dan bersahaja' dalam keriuhan pameran KMK yang disebut itu.


Mari kita baca catan ini:Dua figura manusia tanpa wajah memakai pakaian ihram – otomatik membawa kita kepada ibadah haji di Mekah yang berlangsung setiap tahun di bulan Zulhijjah tahun Hijiriah – seorang lebih tinggi hampir satu kepala dan mempunyai sejemput janggut dan agak mendedahkan bahagian dadanya. Ada seakan bayangan di belakang figura-figura itu, latar belakang gelap – menonjolkan putih pakaian dan warna tubuh figura di tengah keseluruhan gubahan. Mewakili siapakah kedua-dua figura ini?


Aku dan Al-Malik Fahd. Siapa aku? Siapa Al-Malik Fahd?


Aku: Fadzil sendiri sebagai artis – yang menghasilkan catan ini, atau kitakah yang menjadi aku apabila membaca catan ini?Al-Malik Fahd: Siapa Al-Malik Fahd? Secara 'orang'nya, Al-Malik Fahd adalah raja Arab Saudi yang kelima, meninggal dunia pada tahun 2005. Kenapa dengan Al-Malik Fahd Raja Arab Saudi ini? Semasa pemerintahannya, Al-Malik Fahd menggelarkan dirinya sebagai 'Penjaga Dua Masjid Suci', Masjid al-Haram di Mekah dan Masjid al-Nabawi di Madinah. Dia juga membina pusat pendidikan, perubatan, lapangan terbang, stadium dan berbagai untuk rakyatnya. Dia mendukong Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan banyak mendanai projek-projek pembangunan di serata dunia. Dikatakan juga Al-Malik Fahd ini sangat suka kepada kemewahan dan keseronokan hidup. Dia dan rombongan adakalanya bercuti di luar negara selama berbulan-bulan. Dia dikatakan menyokong Saddam Hussein dalam Perang Iran-Iraq 1980 - 88 kerana khuatir rakyat Arab Saudi dipengaruhi Revolusi Iran 1979 yang menjatuhkan monarki Syah Reza Pahlavi. Dia turut tidak mengitktiraf Israel dan menyokong perjuangan rakyat Palestin, tetapi berhubungan baik dengan Amerika Syarikat. Dia kemudiannya membenarkan Amerika Syarikat membina pengkalan perang di Arab Saudi semasa Perang Telok 1990/91 untuk menentang sekutunya dahulu, Saddam Hussein, dan ini juga menjadikan dia dibenci oleh Osama bin Ladin, Al-Qaeda dan gerakan-gerakan Islam lain. Melalui berita-berita yang dikutip, kita tahu Al-Malik Fahd yang ini sentiasa mencampurkan perkara-perkara yang hak dan batil dalam urusan kehidupannya. Penuh drama dan kontraversi juga hidup Al-Malik Fahd ini.


Aku, samada Fadzil, saya atau anda pembaca, seperti mewakili satu pihak. Sementara Al-Malik Fahd di satu pihak yang lain. Atau mungkin anda juga mewakili Al-Malik Fahd - yang menjaga 'Dua Masjid Suci' itu, yang boleh bercuti berpesta selama mana yang disuka dan yang menjadi punca ramai orang marah dan membunuh? Dari awal lagi Fadzil telah menyediakan suatu 'situasi perbandingan' untuk kita, audien, perhatikan: Ada dua figura berbeza ketinggian dan status – seorang 'aku' dan seorang 'Al-Malik Fahd'. Fadzil mengajak kita berfikir melalui perbandingan. Menarik.


Mari terus kita hubungkan A&M dengan beberapa perkara yang boleh dijadikan sebagai latar untuk terus membaca karya ini.


Peristiwa-peristiwa besar musim haji di Mekah


Banyak peristiwa besar / penting dalam sejarah umat Islam berlaku di Mekah sewaktu musim haji. Antara terpenting ialah lengkapnya penurunan wahyu dari Allah kepada Muhammad Rasulullah, iaitu sebahagian dari ayat 3 dari surah Al-Maidah, yang antara lain berbunyi: …Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu ugama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi ugama untuk kamu., dan pidato Muhammad Rasulullah yang terakhir, antara yang terkenal, berbunyi: Telah aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang jika kamu berpegang kepada kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya, iaitu: Kitab Allah dan Sunnah Rasul. Apa 'aku' menuruti pesan Rasulullah Muhammad ini? Apa 'Al-Malik Fahd' menuruti pesan Rasulullah Muhammad ini? Apa 'Aku' dan 'Al-Malik Fahd' membaca dan memahami Al-Maidah ayat 3 itu?


Ibadah haji salah satu rukun Islam yang lima dan ekonomi


Semua Muslim bercita-cita hendak menunaikan ibadah haji. Hal ini tidak menjadi satu masalah kepada Muslim yang tinggal di Arab Saudi dan berdekatan, tetapi kepada Muslim yang jauh dari Mekah ia agak membebankan terutamanya kos perjalanan dan lain-lain kecualilah kepada yang mampu. Ramai yang menyimpan secara berdikit-dikit dan ada yang menjual harta benda. Namun tidak sedikit juga yang galak meraih keuntungan semasa musim haji – mengurus rombongan, berdagang dan berjual-beli. Berapa puluhan juta binatang ternakan disembelih? Dapatkah semua orang memakannya?


Haji Sekian bin Haji Anu dalam masyarakat Melayu tradisional


Seseorang yang telah menunaikan ibadah haji sangat dihormati dalam masyarakat Melayu tradisional. Jika dia menjadi imam dan mengajar ilmu-ilmu ugama, dia dengan mudah pula akan mendapat gelaran Tuan Guru Haji Sekian-sekian. Dia akan mengajar tentang halal haram itu-ini dan sebagainya. Masyarakat akan menjadikan dia tempat merujuk hal-hal berkaitan ugama dan juga kehidupan harian. Dia dengan mudah juga akan menjadi ketua masyarakat. Betulkah? Ada Tuan Haji yang memang boleh dicontohi, bukan? Ada juga Tuan Haji yang suka berjudi dan memusnahkan perhubungan, bukan?


Fadzil, Artis SERUM yang Gigih


Secara ringkas, Fadzil belajar Seni Rupa pada 1990an di ITM, Shah Alam. Fadzil mula dikenali apabila muncul sebagai salah seorang lima pemenang Pertandingan Seni Phillip Morris peringkat Malaysia dan mendapat Honorable Mention di peringkat Asean pada tahun 1996. Fadzil juga memenangi hadiah-hadiah di pertandingan Bakat Muda Sezaman pada tahun-tahun 2000 dan 2008. Terbaru, Fadzil memenangi hadiah kedua pertandingan catan muralis 1Malaysia di BSLN. Selain artis senirupa, Fadzil juga aktif dalam bidang perfileman. Dia pernah bekerja dengan U-Wei bin Hajisaari dalam filem 'Jogho' sebagai Pengarah Seni, dan terlibat dengan berbagai penerbitan filem, dokumentari dan drama. Dia memenangi hadiah Pengarahan Seni Terbaik untuk filem-filem 'Paloh' dan 'Embun' di Festival Filem Malaysia. Mengenai A&M, Fadzil bercerita bagaimana dia menghasilkan A&M ini pada suatu pagi Hari Raya Idul Adha – dalam kesepian kerana tidak berkesempatan untuk balik ke kampongnya di Kuala Kangsar!
Latar-latar Peristiwa Besar, Ibadah Haji dan Ekonomi, Kedudukan Seorang Haji dalam Masyarakat Melayu dan Fadzil Artis SERUM sepertimana yang ditandakan di atas itu terus membentuk pembacaan kita terhadap A&M. Rata-rata karya dalam pameran KMK itu kelihatannya memuji Allah secara langsung, baik melalui kaligrafi Arab atau kemujaradan corak arabes, malah juga dengan palitan ekspresionisme. Namun A&M tidak begitu, A&M adalah seperti rakaman terima kasih Fadzil sebagai manusia Muslim kepada Allah S.W.T. Fadzil mengajak kita, audien, untuk menyedari akan anugerah Allah yang berharga kepada kita ialah akal. Dan akal ini tentulah akal yang membenarkan wahyu-wahyu Allah. Akal inilah yang digunakan untuk memahami kehidupan ini dan membaikinya supaya menjadi lebih baik. Akal ini berguna untuk kita mencari ketentuan hak dan batil; berguna untuk memilih untuk taat kepada wahyu Allah atau nafsu manusia, untuk mengikuti pimpinan yang benar-benar bertakwa kepada Allah atau yang terus menerus menjaga kemuliaan dan kepentingan diri melalui berbagai cara. Akal yang dipandu wahyu Allahlah yang akan menentukan siapa 'Aku' dan siapa 'Al-Malik Fahd'.
Saya calonkan A&M sebagai karya yang terbaik di pameran KMK itu. Syabas.


gambar adalah dari koleksi Fadzil Idris.
Tiada ulasan: