Selasa, 12 Oktober 2010

LAPORAN PROGRAM ‘BEGHOLEK GODANG’ SENI RUPA MALAYSIA


Panitia Pendidikan Seni Visual SMK Batu Kikir (Model Khas) dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu telah mengadakan program 'Begholek Godang' Seni Rupa Malaysia bagi memberikan pemantapan pengetahuan mengenai ilmu Seni Visual kepada pelajar-pelajar di Negeri Sembilan melalui pameran hasil kerja pelajar terpilih. Program ini dijalankan selama dua hari iaitu pada 28 September (Selasa) dan 29 September (Rabu).

Tahun ini merupakan tahun ketiga Panitia Pendidikan seni Visual SMK Batu Kikir (Model Khas) dan Pejabat Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu menganjurkan program seumpama ini dan menjemput sekolah-sekolah dari seluruh Negeri Sembilan menyertainya. Beberapa buah sekolah turut dijemput untuk mengadakan pameran; di antaranya ialah SMK Juasseh, Kuala Pilah; SMK Taman Indah, Tampin; SMK Bukit Saujana, Port Dickson; SMK Mantin dan SMK Dato' Undang Musa Al Haj, Jelebu. Sekolah-sekolah ini telah mempamerkan hasil kerja pelajar-pelajar bagi mata pelajaran Pendidikan Seni Visual SPM dan Seni Visual STPM.

Majlis Perasmian telah disempurnakan oleh Tuan Mohd. Sah bin Zainal Abidin, Pegawai Pealajaran Daerah Jempol dan Jelebu pada 28 September 2010 jam 11.00pagi. Beliau diiringi oleh Tuan Hj. Kamaruddin b. Hj. Ibrahim, Pengetua Cemerlang dan En. Abd. Rahman bin Harun, Yang Dipertua PIBG SMK Batu Kikir (Model Khas). Turut hadir ialah En. Putra bin Hashim, Penolong Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu, En. Muttakal bin Hatom, Penolong Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu serta En. Mohd. Nor bin Awalluddin dari Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan.

Program ini turut dimantapkan lagi dengan penyertaan Fakulti Senilukis dan Senireka, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam. Pihak Fakulti telah menghantar seramai 18 orang pelajar dan 2 orang pensyarah dari pelbagai jabatan seni yang telah mengadakan pameran hasil seni dan demonstrasi . Di antara jabatan seni yang turut serta adalah Jabatan Seni Halus, Senireka Tekstil, Senireka Logam Halus, Senireka Fesyen dan Senireka Seramik. Selain daripada melihat pameran, pelajar-pelajar sekolah di Negeri Sembilan yang hadir dapat melihat demonstrasi dan mencuba sendiri pelbagai teknik penghasilan karya seni.

Turut menceriakan suasana adalah Kumpulan Kartunis daripada Majalah Gila-Gila terbitan Creative Enterprise yang terdiri daripada Ramzahurin, Nud,s dan Syazwan. Gerai Creative Enterprise mendapat sambutan hangat daripada para pelajar, guru-guru dan orang ramai yang hadir dengan mengadakan jualan novel-novel keluaran Creative Enterprise selain daripada menawarkan diskaun dan harga runtuh untuk koleksi kartunis dan Majalah Gila-Gila. Kumpulan kartunis juga sempat mengadakan satu Bengkel Melukis Kartun kepada para pelajar.


Perhatian para pengunjung juga tertumpu kepada gerai Lukisan Potret oleh En. Zakir Amir yang dikenali sebagai Zorro, dari Persatuan Pelukis Negeri Sembilan (PELUKIS). Turut serta adalah En. Abdul Aziz dari Pasar Seni Kuala Lumpur yang menghasilkan lukisan-lukisan karikatur para pengunjung.

Secara keseluruhannya, program 'Begholek Godang' Seni Rupa Malaysia Tahun 2010 berjaya kerana adanya kerjasama daripada guru-guru, pentadbiran sekolah, PIBG, Jabatan Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu dan disokong oleh Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan. Kalangan pengunjung telah member reaksi positif dan mengharapkan program seumpama ini dapat dijadikan acara tahunan.Tiada ulasan: